De mogelijkheden van animaties

Animaties zijn videofragmenten die gemaakt zijn vanuit veel opeenvolgende beelden, om zo een bewegend geheel te creëren. Vaak is het maken van animaties dus een speels en creatief proces, waarbij een geheel wordt samengesteld met als doel om mensen te entertainen, te laten leren of instructies te geven. Voor sommige bedrijven kunnen animaties dus veel waarde met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan ingewikkelde diensten of producten zoals productiemachines en ICT-diensten. Middels animaties kunnen deze producten en diensten eenvoudig, snel en leuk worden uitgelegd, wat tot zijn nut kan komen om huidige klanten beter te helpen, nieuwe klanten te helpen of om werknemers binnen het bedrijf bepaalde procedures uit te leggen. Veel mogelijkheden dus! Graag leg ik u uit welke soorten animaties er zijn.

Soorten animaties en hun voordelen

Graag leg ik kort de populairste en meest gebruikte animatievormen uit, zodat u een beeld kunt vormen van de mogelijkheden die er zijn binnen animaties.

2D animatie

Zoals verwacht, deze is het meest populair, voornamelijk binnen de commerciële wereld. Er zitten gemiddeld lagere kosten aan verbonden en zijn functioneel op veel platformen en voor veel doeleinden. Het is een eenvoudige maar ook effectieve manier van het creëren van een animatie, ideaal voor een klein budget.

Stop-motion animaties

Deze vorm van animaties zijn duurder en unieker. Er wordt een dynamisch en uniek gevoel gecreëerd middels minder frames, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van natuurlijke dingen zoals klei en schaduwen. Nadeel hiervan zijn hogere kosten en het is moeilijk om achteraf nog zaken te wijzigen, nadat de animatie al in elkaar is gezet.

Whiteboard animaties

Misschien herken je deze vorm wel, aangezien er veel voorbeelden van te vinden zijn op internet. Het betreft een stijl van animeren waarbij het creatieve proces samen met de kijker wordt doorlopen. Vaak wordt deze vorm gebruikt om gemakkelijk dingen uit te leggen aan klanten of leerlingen, oftewel informationele video’s.

Karakter animaties

Deze animatievorm wordt vaak gebruikt om emoties mee te laten spelen in een verhaal. Er is dan vaak één personage die een bepaald avontuur doorloopt en hierin de kijker meeneemt, waarbij er een groter inlevingsvermogen plaatsvindt dan bij de andere vormen van animaties. Ideaal om een verhaal kort en bondig te vertellen, gepaard aan emoties.

Kosten van animaties

Wat bepaalt nou hoe duur een animatie is om te laten maken? Er zijn veel factoren die invloed hebben op de eindprijs. Graag geef ik een korte opsomming van de vier belangrijkste aspecten die invloed hebben op de productiekosten.

Lengte van de animatie

Deze is vanzelfsprekend maar draagt veel bij aan de eindprijs onder de streep. Indien je een lang verhaal hebt, dan gaat de animatie dus al gauw langer duren en kost het meer. Hoelang de animatie moet zijn, is afhankelijk van meerdere aspecten. Denk aan waar je de animatie wilt gaan plaatsen, welke doelgroep nou de animatie zal bekijken en wat voor animatie het is. Een instructievideo is van nature bijvoorbeeld langer dan een video die zich focust op promotie van jouw product of dienst, waarbij de aandacht span minder lang is.

Tekenstijl

Er zijn veel soorten animaties waar je uit kan kiezen, zoals al eerder besproken in deze blog. Hoe meer werk er in een tekenstijl zit, hoe duurder de animatie gaat zijn. Als voorbeeld zal een 3D-animatie dus al duurder zijn dan een 2D animatie. Wil je een realistische weergave met nieuw geïllustreerde beelden, uitgewerkt tot in de details? Dan zal het ook duurder zijn!

Voice en audio

Hierbij gaat het om alle geluiden die je hoort gedurende de animatie. Allereerst de stem. Je kan een professionele voice-over acteur inschakelen, zodat het vloeiend en natuurlijk klinkt zonder gestotter. Misschien wil je dat de stem nog bewerkt wordt zodat het professioneler klinkt. Eventueel kun je het in een vreemde taal laten maken. Al deze aspecten maken de totaalprijs duurder van de animatie.

Dan heb je ook nog achtergrondgeluid en geluidseffecten, die in veel soorten beschikbaar zijn. Je kunt ervoor kiezen om het simpel te houden en slechts te zaken die ertoe doen te voorzien van geluiden. Denk hierbij aan de hoofdpersoon die met zijn handen door zijn haren gaat en hierbij geluid maakt. Hoewel, als je ook wilt dat externe factoren zoals auto’s, rennen, vliegtuigen zijn voorzien van geluidseffecten, dan wordt het weer duurder.

Animatiestijl

De animatiestijl gaat erover hoe de montage van de animatie er nou uitziet. Als je bijvoorbeeld overgangen wilt tussen scenes met slechts enkele cuts en minimale hoeveelheden bewegingen, dan zal de totaalprijs een stuk lager liggen. Indien er op de achtergrond van alles beweegt in één ononderbroken opname, dan zal het weer duurder zijn. Je snapt het onderhand wel!

Animaties laten maken

Dus, ben je geïnteresseerd in het laten maken van een animatie? Hopelijk heb ik u op weg geholpen met het creëren van een beeld omtrent hoe jij wilt dat jouw animatie eruit komt te zien. Indien je geïnteresseerd bent in het maken van uw eigen animatie, dan horen wij graag van u! Samen komen wij tot het maken van de ideale animatie die past bij jouw bedrijf. U kunt contact opnemen met ons middels ons telefoonnummer 06-12841438 of vul ons contactformulier in.